Vad är Google Chromecast?

Google Chromecast ansluts till din TV och ger enkel tillgång till flera streamingtjänster, från Netflix och YouTube till Google Play.

Vad är Google Chromecast? Den frågan hade tidigare ett mycket enklare svar. I dag delar alla Chromecasts samma teknik för skärm- och videodelning, där filmer, tv-program och annat innehåll kan skickas till din stora skärm från din bärbara dator, telefon eller surfplatta. Google Chromecast mer komplett tack vare Google TV-appar och en fjärrkontroll. Och den har precis fått en ny programuppdatering.

Åh, och den nya Chromecasten? Det är den bästa streamingenheten som finns på marknaden, delvis tack vare den solida mixen av funktionalitet och bekvämlighet. Oavsett vilken Chromecast du skaffar är du på snabb väg till att streama praktiskt taget vad som helst (inklusive Netflix, YouTube och Hulu) på den största skärmen i ditt hem. Just nu möter den nya Goole Chromecast starkare konkurrens än någonsin, med Fire TV Stick 4K Max till liknande pris och Roku Streaming Stick 4K som övertygande alternativ.

Använd de här vanliga frågorna för att få information om de grundläggande funktionerna för Google Chromecast och avgöra om det är rätt för dig, och hur du konfigurerar Google Chromecast. Om du tycker att den inte har tillräckligt mycket, skulle vi säga att Chromecast med Google TV är uppgraderingen som dina streamingvanor förtjänar.

Senaste nyheterna om Google Chromecast (December 2021)

  • En ny programuppdatering ger många förbättringar för Chromecast med Google TV.
  • Just nu kan du få en gratis Chromecast med Google TV om du köper en månad av Sling.
  • Google säljer den till rabatterat pris i Google Store.

Vad är Google Chromecast?

Chromecast är en enhet som du ansluter till TV:ns HDMI-port och som drivs av en USB-kabel (ingår). Med din smartphone eller dator som fjärrkontroll kan du använda Chromecast för att få tillgång till videoinnehåll från Netflix, YouTube, Hulu, Google Play Store och andra tjänster (Xfinity Stream har precis fått stöd för Chromecast). Du kan också använda den för att strömma nästan vilket innehåll som helst från webbläsaren Chrome på en bärbar eller stationär dator.

Det finns två aktuella Google Chromecasts. Vi har redan nämnt Chromecast med Google TV, men kolla in vår recension av Google Chromecast (3rd Generation) för att lära dig mer om den mer prisvärda instegsmodellen.

Dessutom finns stöd för Chromecast inbakat direkt i många appar som du redan streamar från. Titta bara efter en ikon för en rektangel med kurvor i det nedre vänstra hörnet. Så här visas Cast-ikonen i HBO Max i det övre vänstra hörnet:

När du ser ikonen vet du att appen du använder kan strömma till skärmen som din Chromecast är ansluten till.

När du inte streamar något i Chromecast lägger den bara ut vackra skrivbordsbakgrunder i sitt ambienta läge. Du kan dock märka kvalitetssänkning och en lägre frekvens av ny konst. Google meddelade att de gör de här ändringarna för att minska stressen på bandbredden och prioritera trafik för videosamtal och annat mer angeläget innehåll.

Chromecast-tekniken är också en del av operativsystemet Android TV. En nyligen genomförd uppdatering gör det möjligt för användare att utföra Chromecast-appens ljudströmning i bakgrunden av Android TV.

Vad är skillnaden mellan Chromecast och Chromecast med Google TV?

Enkelt uttryckt: 300 kronor och en hel del appar. Chromecast med Google TV gör Googles strömmingsenhet mycket mer lik Fire TV-pinnar och Rokus som den alltid har konkurrerat med.

Den största skillnaden är sannolikt gränssnittet, i och med att det finns ett gränssnitt. Chromecast med Google TV har 6 500 Android TV-appar som du kan använda, så du förlitar dig inte bara på Chromecast-stödet.

Åh, och Chromecast med Google TV får också mjukvaruuppdateringar, vilket det verkar som om de andra Chromecasts inte gör. Den senaste uppdateringen levererade lagringsoptimeringar (vilket borde ge användarna mer lagringsutrymme) och förbättringar för Dolby Vision, HDR HLG och DRM-skyddad video.

Det finns också en komplett fjärrkontroll för att styra strömmen, så att du kan lägga ner telefonen och koncentrera dig på vad som visas på tv:n.

Chromecast med Google TV erbjuder 4K-videokvalitet med Dolby Vision, HDR10 och HDR10+, medan Chromecast toppar 1080p.

Vad är skillnaden mellan Chromecast och Chromecast Ultra?

Google säljer inte längre Chromecast Ultra, som kostade ca. 700 kronor och som kan sända innehåll i upp till 4K-upplösning med HDR-färgteknik.

När det gäller kanalval och övergripande funktionalitet är de två enheterna identiska. Det är dock värt att notera att Chromecast Ultra har en inbyggd port för en Ethernet-kabel, men kräver också en extern strömkälla, i stället för en USB-anslutning som är inbyggd i din TV.

Finns det en fjärrkontroll för Google Chromecast?

Förr var det en mycket enkel fråga. Vi svarade bara ”nej”. Tiderna har dock förändrats.

Chromecast med Google TV har en egen fjärrkontroll som även kan styra TV:ns volym, ström och ingångar. Tillägget av en fjärrkontroll är mycket logiskt för folk som jag, som tycker att en fjärrkontroll och TV-tittande hör ihop som Leslie Knope och Ben Wyatt. Varför vill folk ha en fjärrkontroll? Personligen kämpar jag alltid mot impulsen att använda min telefon när jag tittar på TV, eftersom det distraherar mig från det jag försöker titta på.

Naturligtvis behöver den nya Chromecast inte användas med sin fjärrkontroll om du föredrar att hålla det enkelt.

Hur fungerar Google Chromecast?

Även om det kan se ut som att du skickar videon från din enhet till Chromecast, är det oftast något enklare. Din anslutna enhet talar bara om för Chromecast vad du vill spela upp, och sedan strömmar Chromecast mediet med hjälp av sin egen anslutning till internet.

Naturligtvis kan du också använda en Chromecast för att spegla skärmen på din telefon, surfplatta eller bärbara dator på din tv. Detta kräver en mycket mer aktiv avsikt, eftersom din enhet inte kan ställas i vila eller låsas upp utan att matningen går ner. Åh, och om din Chromecast får en uppdatering just nu kan du glädja dig. Chromecast kommer äntligen att komma ihåg dina volyminställningar och Google Home-appen blir en bättre virtuell fjärrkontroll.

Var finns Google Chromecast-appen?

Praktiskt taget allt har en app, men det finns ingen särskild Google Chromecast-app. Istället använder du appen Google Home där du har kontroller för dina aktiva Chromecast-strömmar.

Google Home-widgetarna på båda plattformarna är värdefulla för enkel åtkomst till de kontroller du behöver för att pausa och snabbspola, även om det kan vara svårt att gå igenom långa filmer och evenemang när du trycker på förloppsindikatorn på skärmen.

Var finns Google Chromecast-tillägget?

Jag ägnade alldeles för mycket tid åt att leta efter ett Chromecast-tillägg, men du behöver inte ladda ner något nytt för att få Chrome att fungera med Chromecast.

Om du inte ser någon Chromecast-knapp i menyraden klickar du bara på knappen med tre prickar i övre hörnet och väljer Cast. Då kan du se de tillgängliga enheterna för att skicka video till din tv.

Om du vill att knappen ska vara kvar där högerklickar du på Cast-logotypen och väljer Visa alltid ikonen.

Vad kan jag titta på med Google Chromecast?

Chromecast har tillgång till video- och ljudinnehåll från många tjänster. Google håller reda på många av dessa på sin officiella webbplats, även om det inte finns någon heltäckande lista. Ända sedan Google släppte mjukvaruutvecklingskitet för Chromecast har nya appar dykt upp ofta, så håll utkik efter fler appar.

Dessutom öppnar Chromecast med Google TV din streamingupplevelse för de mer än 5 000 Android TV-appar som finns. Det är därför den inte längre bara är en av de bästa trådlösa skärmspeglarna.

Kan jag styra Google Chromecast med min röst?

Ja. Tidigare var du tvungen att skicka dina Chromecast-kommandon via en Google Home-enhet, men nu kan du ge röstkommandon direkt via Google Assistant.

Om du får Chromecast med Google TV har dess fjärrkontroll en Google Assistant-knapp, vilket gör det ännu enklare att aktivera den.

Google har fullständiga instruktioner för installation av Chromecast, men funktionaliteten är ganska självförklarande. Anslut bara din Chromecast och din telefon till samma nätverk, så kan du casta musik och videor till din tv med bara några få ord.

Kan jag resa med en Chromecast?

Tack vare sin lilla storlek och enkla installation kan Chromecast verka som en välsignelse för frekventa resenärer. Chromecast har dock inte stöd för portaler som kräver webbläsarbaserade inloggningar. Därför är Chromecast inte särskilt användbar på de flesta hotell och universitet. Om du ändå tar med dig Chromecast och hittar ett Wi-Fi-nätverk utan en kaptiv portal är det inte särskilt svårt att ändra inloggningsuppgifterna.

Finns det några Chromecast-alternativ?

Ja, men det beror på hur mycket du är villig att spendera. En Roku Express 4K Plus för 39 dollar låter dig också strömma innehåll till din tv, även om enhetens design inte är lika bra som Chromecasts överlag.

En Apple TV 4K kostar 1990 kronor och fungerar ungefär som en Roku-box, men kan också strömma innehåll (som spel) från din iPhone eller iPad till din tv. Du kan också strömma innehåll via en PS4 eller Xbox One, men dessa enheter kostar flera tusen kronor.

Hur fungerar Google Stadia med Chromecast?

Google Stadia, företagets tjänst för spelstreaming, kan spelas var som helst, men för att få den på din tv via en Chromecast behöver du en av två saker: den nedlagda Chromecast Ultra eller lite mer tid. Chromecast med Google TV kommer inte att ha stöd för Stadia förrän under första halvåret 2021.