Vad kostar det att flytta hemifrån?

Jag minns när jag flyttade hemifrån. Vilken enorm förväntan jag hade. Jag skulle få lämna flickrummet, jag skulle få lämna mamma och pappa och jag skulle äntligen få bli min egen.

Fatta egna beslut – hej Netflix på natten! – och ta eget ansvar gällande mat, ekonomi och allt annat. Jag planerade allt i förväg. Vilka möbler skulle passa, hur skulle jag inreda, vilka tapeter skulle passa och så vidare. Men, jag glömde det viktigaste: att flytten också kräver en hel del ansträngning.

Jag tog väl saker och ting för givna och tänkte att pappa säkert skulle ordna allt för mig. Boka en flyttbil, ringa några släktingar, hjälpa mig att packa och hjälpa mig att få ut alla möbler som jag blivit lovad att ta med mig. Riktigt så enkelt var det inte. Pappa frågade mig i veckan innan jag skulle flytta in om jag hade börjat planera och om jag ordnat allt. Det var ju lite av en chock. Han sa att det var mitt ansvar – var jag vuxen nog att flytta hemifrån så var jag också vuxen nog att ordna allt med flytten. Point taken.

Det jag gjorde var att se över vilka flyttföretag som fanns. Jag hade – och har fortfarande – förmånen av att ha ett arbete och i och med detta hade jag också en inkomst som tillät mig lyxen av att anlita en erfaren flyttfirma i Stockholm. Jag är fullt medveten om att alla i min ålder kanske inte har den möjligheten, men jag skulle ändå vilja slå ett slag för lösningen.

Det blev en perfekt flytt. Priset var inte högre än någon tusenlapp – där jag dessutom kunde använda mitt RUT-avdrag och dra av halva kostnaden för arbetet – och servicen var helt otrolig. Efter att jag kollat upp och kontaktat några olika flyttföretag så valde jag en som kändes mest trovärdig. Jag skickade en förfrågan och fick en offert skickad inom en timme. Därefter bestämde vi tid och plats och efter det var det liksom… Klart? Är det så enkelt att vara vuxen? Ja, tydligen.

En erfaren flyttfirma gjorde jobbet fläckfritt

Jag flyttade under en lördag. Mitt jobb var att packa alla mina kläder och alla mina mindre prylar i olika kartonger – många sådana, med tanke på den väl tilltagna storleken på min garderob. Flyttgubbarna kom direkt på utsatt tid och började med att titta igenom hela bohaget. Därefter satte de igång med att bära. De bar till synes slumpmässigt, kartonger blandades med olika möbler och lampor och där jag inte alls hängde med.

Men, när jag väl kom ner till bilen så insåg jag att de följt en noggrann planering. Allt fick plats. Varenda liten pinal, varenda liten kartong och varenda möbel rymdes inne i den bil de hade med sig. Jag trodde att de skulle vara tvungen att åka minst två svängar. Sjukt imponerande.

Ännu mer imponerande var uppackning i min egen lägenhet. De frågade var jag ville ha exempelvis soffan och sängen och därefter så fylldes rum efter rum med exakt rätt grejer. Förvisso hade jag – duktigt nog – varit noggrann med att märka alla kartonger, men ändå. Någon liten miss hade jag ändå räknat med. Jag hade även räknat med att något skulle ha gått sönder. Ett litet glas, en vas, en tavla. Ingenting hade minsta skråma. Helt otroligt.

Nu har jag förvisso bara flyttat en enda gång i mitt liv. Det kan vara negativt att ha den här perfekta erfarenheten i bagaget. Jag har svårt att se att min nästa flytt, när nu den sker, kommer att vara lika smidig. Jag har definitivt svårt att se att jag någon gång skulle välja att flytta utan professionell hjälp. Det jag hoppas på är att samma flyttfirma, och samma flyttgubbar, finns kvar så att jag kan anlita dem nästa gång också. Det gav mig en chans att komma på plats i den bostad jag alltid drömt om. Utan några som helst problem.