Nya tapeter – vilken skillnad!

Har du tröttnat på hur det ser ut i ditt hem? Ombyte förnöjer och jag tänkte ge ett litet tips om hur du kan skapa en enorm förändring i din bostad – utan att det kostar så mycket pengar.

Vitt är tacksamt att inreda mot. Vita väggar kan användas som en bas för att få andra detaljer att framstå klarare. En tavla, en fåtölj eller en soffa – allt framträder på ett spektakulärt sätt. Men, vitt är också tråkigt. Speciellt nu när alla – precis alla – verkar ha hakat på den trenden. Tittar man på Hemnet (ja, jag är en typisk Hemnet-knarkare…) så är nio av tio lägenheter i Stockholm vita och stilrena.

Vad hände med fantasin, vad hände med färgerna och vad hände med personligheten? Det påminner ju om rena sjukhussalarna i vissa fall. Jag har tröttnat och jag själv gjorde någonting åt saken i mitt hem. Vilket enormt lyft och vilken skillnad det blev med nya tapeter!

Professionell tapetsering sparade pengar

Tapeter istället för att måla? Ja, jag har länge funderat kring detta och det var långt ifrån ett givet val. Jag är medveten om att det idag finns så extremt många härliga färger att välja bland och att ett målerijobb dessutom är något som man – de flesta – kan göra på egen hand. Men, tapeter är något helt annat än färg. Det är mjukare, det ramar in, det skapar harmoni och det ger lite spänning. Jag har aldrig haft tapeter i vare sig mitt flickrum eller i min egen bostad. Det har liksom aldrig varit aktuellt och modernt. Nu ser man att trenden börjat komma och jag kände att det får bära eller brista: jag skulle ha tapeter i vardagsrummet och i hallen.

Det svåra var att hitta rätt. Vet ni hur många olika tapeter det finns? Jag spenderade säkerligen en månad på att hitta rätt modeller. Jag besökte färghandlare och lånade hem stora tester, jag surfade på internet och kollade olika modemagasin. Det finns hur många modeller som helst, det finns obegränsat med mönster och färger och det är helt omöjligt att välja en utan att direkt börja snegla mot en annan lösning.

Till slut så bestämde jag mig. Hallen ska vara sober och klassisk. Där valde jag en randig tapet i vitt och ljusgrått från Sandberg. I vardagsrummet tänkte jag mig lite mer hemtrevligt, lite mer spänning och lite mer mönster. Där fick det bli en blommig tapet från William Morris. Den idéen snodde jag för övrigt från Sanna Lundell och Mikael Persbrandt som var med i Eller Interiör och visade upp sin gård i Sörmland. Sorry, not sorry.

Rot-avdraget gjorde det billigare

Var det inte svårt att tapetsera då? Nja, jag provade inte ens. Först tänkte jag att jag skulle göra det tillsammans med pappa, men sedan tänkte jag om. Pappa sa att han inte hade tapetserat på flera år och att det var ganska svårt. Dessutom så var både mina tapeter väldigt dyra så jag ville inte göra en massa fel. Därför tog jag professionell hjälp.

Det tror jag faktiskt att jag sparade pengar på. Dels så blev det mindre – typ inget – svinn och dels så kunde jag använda mig av Rot-avdraget och dra av 30% av arbetskostnaden. Det kostade pengar – men så extremt dyrt var det inte. Tapeterna var det som kostade mest, och det var definitivt värt varenda krona.

Det roligaste var att företaget som tapetserade frågade om de fick ta bilder på mitt hem och på jobbet de gjort. De ville visa upp det för andra och ha mig som referens. Jag är ju lite kär i uppmärksamhet så det var ju ganska givet att svara ja på den frågan. Jag hoppas bara att folk väljer andra tapeter än mig. Man vill ju vara unik, eller hur?