Värdefulla tips på bästa hundfodret

Hunden är människans bästa vän. Det är något som jag verkligen kan skriva under på. Vi har haft hundar under hela min uppväxt och sedan jag flyttade hemifrån så har jag drömt om en egen.

Livet har dock kommit emellan: studier, jobb, socialt liv och så vidare. Tiden har inte funnits. Det tycker jag är viktigt att tänka på: man skaffar inte en hund bara för att. Det handlar om ett ansvar som varar under hundens hela livstid.

På mitt nya arbete är hundar välkomna och det innebär att jag, sedan några månader tillbaka, är en stolt ägare till den lilla taxen Malte. En liten strävhårig hund med alla de fina egenskaper som definierar just taxen. Jag och Malte teamar perfekt på alla plan. Vi motionerar tillsammans, han är med mig på jobbet och han lämnas aldrig ensam mer än några timmar i stöten. Här måste jag även säga att mamma och pappa ställt upp. De dagar – nätter – jag inte kunnat vara hemma som en följd av fester eller uppdrag på jobbet så har Malte kunnat sova hemma hos dem. Det är ovärderligt!

Malte är en kräsen hund. Speciellt då det kommer till hundfoder. Han äter inte vad som helst – och han får heller inte göra så. I det här inlägget tänkte jag titta lite närmare på just hundfoder och på mat för hundar. Jag har, som sagt, vuxit upp med hundar av olika raser och jag kan säga att det finns en massa saker att tänka på gällande hundfoder.

Fel sorts foder kan skapa problem för hunden. Det säger sig självt och det går att dra paralleller till oss människor. Äter vi dagligen snabbmat så speglas detta på dels vårt mående och dels också på vår vikt. Vi mår sämre mentalt, vi går upp i vikt och vi lever med en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är fakta.

Samma sak gäller för hundar. Fel sorts hundfoder kan ge sjukdomar som förkortar hundens livslängd och som dessutom gör livet betydligt sämre. Hunden blir tröttare, den orkar inte lika mycket, den kan bli aggressiv och den kan tvingas släpa omkring på en massa extrakilon som den definitivt inte behöver. Här har du som hundägare ett ansvar!

Bästa hundfodret till din hund

Det finns några problem i att hitta rätt hundfoder. Ett är att marknaden är enorm. Det finns hur många hundfoder som helst, från hur många leverantörer och producenter som helst och där samtliga säger sig ha den bästa lösningen. Dessutom finns det både torrfoder och färskfoder att välja på.

Som ett tredje dilemma så finns det även olika hundar som har olika behov, olika känslighet och – precis som oss människor – exempelvis allergier och personliga preferenser vad gäller smak, lukt och konsistens. Allt detta skapar problem för oss hundägare i att hitta det bästa hundfodret.

Priset är en annan aspekt att ta hänsyn till. Det skiljer väldigt mycket mellan olika märken – men är det dyraste verkligen det bästa? Det kan det vara, men det är långt ifrån en absolut sanning. Det viktigaste är att man hittar rätt foder för just sin hund. Något som kräver undersökning, kunskap, olika tester och en tanke på att det hundfoder man väljer ska innehålla de ämnen som hunden behöver.

Så valde jag hundfoder

Jag utgick från att det hundfoder som Malte behöver skulle ha en hög kötthalt – för det livsviktiga proteinet – och att det skulle ha vitaminer, kolhydrater och mineraler inkluderat. Utöver det så valde jag bort tillsatser och biprodukter. Man kan säga att jag utgick från vad jag själv skulle kunna tänka mig att äta och hur min egen meny normalt ser ut för att hitta det bästa hundfodret till Malte. Givetvis – och detta måste jag starkt understryka – så skulle jag aldrig äta hundfoder! Tanken är dock densamma. Jag vill att min hund ska få i sig samma näringsämnen som jag själv eftersträvar att få i mig dagligen.

På Rusta finns ett stort urval av hundfoder till väldigt bra priser och där informationen kring varje produkt är väldigt matnyttig. Ta dig tiden att hitta det bästa hundfodret till din hund. I retur får du en pigg, glad och välmående livskamrat som alltid tackar dig varje gång du fyller upp skålen. Lycka till!