Hur skyddar jag mig mot influensa?

Är det något jag lärt mig så är det att ta det säkra före det osäkra. Jag försöker alltid att tänka lite framåt och undvika att hamna i situationer som jag inte kan kontrollera. Ett exempel på detta gäller sjukdomar. Jag hatar att vara sjuk.

Ingen gillar väl att ligga i feber, vara förkyld eller – gud förbjude – ha magsjuka. Jag hanterar det väldigt, väldigt mycket sämre än andra. När jag blir sjuk, då blir jag S J U K på riktigt. Jag måste ha uppassning hela tiden, jag gråter, jag tycker synd om mig själv – med all rätt – och jag blir allmänt orkeslös så till den milda grad att jag helst av allt aldrig reser mig ur soffan. Detta oavsett om det handlar om en mindre förkylning eller om hög feber.

Dessutom har jag hypokondriska drag. Jag läser om en sjukdom och tio minuter senare så börjar symptomen komma. Skakningar, feberkänsla, ont i händerna, domningar – you name it. Det innebär att jag knappt kan titta på en löpsedel för att den kan berätta om någon ny hemsk sjukdom, någon influensa eller om något annat allvarligt sjukdomstillstånd. Sådan är jag.

Dessutom så har jag inte tid att bli sjuk. Att vara hemma en vecka – eller längre – av sjukdomsskäl passar inte riktigt in i mina karriärplaner. Jag älskar att jobba och jag är beroende av att kunna leverera och prestera på topp. Förra året hade vårt företag problem under höst/vinter och detta i form av att många drabbades av influensa. Det var så äckligt.

Jag lyckades emellertid klara mig undan, men samtidigt så tänkte jag också att jag aldrig skulle drabbas heller. Till varje pris ska jag undvika influensan och alla de obehag den för med sig. Ett tecken på att jag, som jag skrev i början av texten, alltid tar det säkra före det osäkra blev här tydligt: jag valde att vaccinera mig.

Jag har vaccinerat mig mot influensa

Jag valde – efter noggrann undersökning innan – att vaccinera mig hos Svea Vaccin. Det kostade 350 kronor och det var var knappt kännbart. Jag fick ett litet stick i armen, jag fick lite rodnad kring området och jag gick hem igen. Svårare var det. Genom denna korta lilla ansträngning så slipper jag drabbas av influensa i mellan 3-6 månader och det ger mig ett så extremt lugn inombords.

Visst, jag vet att det finns en liten risk i att drabbas ändå – trots vaccination – och att alla influensor som kommer till Europa kan se annorlunda ut.

Men, med tanke på att jag ändå är i det närmaste manisk med både tvål och handsprit så borde jag gå säker. Vaccin, regelbunden tvätt av händerna och handsprit med jämna mellanrum. Jag borde vara säker i år och jag har redan förberett mig inför nästa år också. Det blir en spruta även då!

Frågor och svar om influensavaccin

Det finns naturligtvis väldigt många frågor om influensavaccin. Jag ska försöka svara på några av dessa, men i övrigt så kan Folkhälsomyndigheten bidra med mer heltäckande information.

Hur sjuk blir man?

Det är ytterst olika. Vissa får lindrigare symptom där man blir förkyld, får magsjuka eller feber. Andra drabbas hårdare och vissa kan till och med dö. Det beror mycket på fysiska förutsättningar samt vilken ålder man befinner sig i.

Hur länge är jag vaccinerad?

Ett influensavaccin håller mellan 3-6 månader och bör således tas med en årlig intervall för bästa möjliga skydd.

Kan man drabbas av narkolepsi av influensavaccin?

Nej. Jag förstår att den frågan dyker upp. Alla minns hur vaccinationen mot Svininfluensan 2009. Vissa drabbades då – och lider fortfarande av – narkolepsi. Det är fruktansvärt. Men, man ska veta att just det vaccinet – Pandemrix – inte längre används, sedan 2010, i Sverige.