Hur man städar en lägenhet om man bara har en timme på sig

Med en tydlig plan och enkla regler kan du få vardagsrummet städat på 15 minuter och badrummet på bara nio.

Föreställ dig: Du har en efterlängtad ledig dag, sitter i soffan och tittar på din favorit-tv-serie när vänner plötsligt ringer och berättar att de snart kommer över. Du tittar runt i lägenheten – högar av saker på vardagsrumsbordet, disk i diskbänken i köket. Och du hade inte tänkt städa förrän i morgon.

Ingen panik. Andre Lewis, chef för ett städföretag, säger att en ordentlig plan, sparsamhet och att städa alla rum i ett svep är nyckeln till en effektiv och framför allt snabb städning.

Du börjar med sovrummet och arbetar dig sedan vidare genom badrummet, köket och vardagsrummet. På mindre än en timme är din lägenhet skinande ren.

Städa sovrummet på 10 minuter

Packa upp och göra dig av med skräpet

Lägg gammalt sängkläder i soptunnan. Ta bort onödiga saker från skrivbordet och nattduksbordet och lägg dem i en närliggande låda – de kan sorteras och ordnas om senare. Föreställ dig att du är städerska på ett hotell: du måste göra dig av med saker som inte behövs på ytorna för att få rummet att se snyggare ut. Slutligen tar du ut soporna.

Gör i ordning din säng

Förresten, ett litet tips från städerskorna. Istället för att gå runt sängen, stoppa in lakanet under madrassen och vänta 15 minuter på att göra det, lyft varje hörn av sängen med en hand och vik lakanet under den med den andra. Detta går mycket snabbare.

Torka bort damm

Börja med att torka av möblerna i en del av rummet och fortsätt medurs. Gå igenom varje yta, gå från de bortre hörnen till de främre, plocka upp saker på hyllor och bord. Använd en torr mikrofiberduk och var inte rädd för att borsta dammet direkt på golvet, så kommer det snart att försvinna.

Försök att göra en enda rörelse i stället för att gnugga fram och tillbaka över samma hylla. Om du har en lampa på nattduksbordet ska du först torka av den uppifrån och ner och sedan torka av själva bordet. Använd en sopskyffel med ett långt handtag för att försiktigt rengöra speglar, målningar och foton på väggarna.

Dammsug

Det är dags att damma. Gå fram med dammsugaren från det bortre hörnet av sovrummet mot dörren. Spara tid genom att dammsuga varje remsa av mattan en gång, med fasta, långa drag.

Städa badrummet på 9 minuter

Förbered ytorna

Använd ett lämpligt rengöringsmedel på diskbänken, duschen och badkaret.

Hantera toalettskålen

Häll bakpulver i toalettskålen, skrubba insidan noggrant med en borste och skölj av. Fukta sedan en mikrofiberduk lätt med rengöringsmedel och torka av cisternen, sitsen och andra yttre delar.

Rengör speglarna

Applicera glasrengöringsmedel och gå över spegeln i en cirkelrörelse, med början uppifrån.

Rengör handfatet

Börja i endera änden och arbeta dig horisontellt, använd en pappershandduk eller en trasa för att torka av diskbänken, kranen och andra delar. Du kan använda en gammal tandborste för svåråtkomliga områden.

Tillbringa tid i badet eller duschen
Det är inte nödvändigt att göra en grundlig rengöring. Torka bara av ytorna med en fuktig trasa och dra för gardinen eller dörren till duschkabinen.

Rengör golvet

Precis som i sovrummet bör du börja i det bortre hörnet och arbeta dig fram till dörren. Och det är bäst att använda en mopp med en fuktig mikrofiberduk.

Städa köket på 12 minuter

Tvätta disken

Om du har en diskmaskin, lägg smutsiga tallrikar i den och starta cykeln. Om du inte har någon kan du snabbt belägga tallrikar, skedar och andra köksredskap, torka dem med en handduk och lägga undan dem.

Demontera föremålen

Rensa bort onödiga föremål från köksbänkarna, antingen genom att ställa tillbaka dem eller kasta dem. Ju färre föremål som står på bänkskivorna, desto snyggare ser köket ut.

Städa upp efteråt

Uttorkade, envisa fläckar på din kokplatta eller häll kan avlägsnas med ett valfritt kreditkort. Ta bort eventuella fläckar med en styv svamp.

Rengör ytorna

Blöt en mikrofiberduk med ett specialrengöringsmedel och torka av ytorna. Precis som i sovrummet ska du inte vara rädd för att torka smuts direkt på golvet, eftersom du fortfarande har tid att städa det. Glöm inte att torka av kylskåp, diskmaskin och spis utanför.

Rengör golven

Börja i det bortre hörnet med det vanliga dammet och smulorna och arbeta dig sakta fram mot dörren. Blöt sedan en mikrofiberduk och torka golvet igen.

Städa vardagsrummet på 15 minuter

Gör dig av med onödiga saker.

Rulla med ögonen runt i rummet och bestäm vad som behöver städas upp. En del kan du placera i skåp och en del kan du ordna om.

Torka bort dammet.

Det är helt gammaldags, vi börjar i det bortre hörnet och arbetar oss fram till dörren. Om du har persienner eller gardiner, damma av med en kvast med långskaft.

Ge glasytor glans igen

Fukta en mikrofiberduk med glasrengöringsmedel och rör den i en bred cirkelrörelse från hörnen till mitten.

Dammsugning

Det är inte annorlunda här: svep rummet från det bortre hörnet till dörren. Försök att inte gå igenom varje område mer än två gånger.