iPhone 14 rykten om releasedatum, specifikationer, design och läckor

iPhone 14 kan få de största förändringarna på flera år. Här är vad vi vet hittills.

Ryktena om iPhone 14 har börjat ta fart trots att iPhone 13 fortfarande är relativt ny. Faktum är att det fanns ett stort rykte och en påstådd design som avslöjades innan den nuvarande telefonen lanserades.

Det är fortfarande tidigt i ryktescykeln, så vi rekommenderar att du tar ett kritiskt öga på de informationsbitar som hittills kommit fram; vi har gjort exakt det nedan. Och vi har också plockat isär 7 största rykten om uppgraderingar av iPhone 14 hittills.

Med en ny design, Touch ID:s återkomst, förbättrade kameror och till och med USB-anslutning finns det mycket som gör Apples nästa telefon ganska övertygande, till den grad att du kanske vill vänta på iPhone 14.

Med allt det i åtanke får du veta vad vi hittills har hört om iPhone 14, varför den kommer att bli en av de största Apple-produkterna år 2022 och vad vi vill se från nästa års smartphone.

De senaste ryktena om iPhone 14 (Uppdaterad 6 december)

  • En annan läckare har hävdat att iPhone 14 kan komma att slopa Lightning-porten och i stället använda USB-C.

Eventuellt datum och pris för iPhone 14

Vi har inte hört något om ett eventuellt lanseringsdatum för iPhone 14. Men om vi utgår från tidigare lanseringsevenemang för Apples iPhone kan vi förvänta oss att iPhone 14 kommer att debutera i september 2022.

När det gäller priset är det också svårt att förutsäga. Men vi misstänker att iPhone 14 kommer att matcha priset på iPhone 13, som börjar på 799 dollar för den vanliga iPhone 13 och 999 dollar för iPhone 13 Pro. Det kan dock hända att det inte blir någon iPhone 14 mini alls, så vi förväntar oss att en större iPhone 14 Max på 6,7 tum kommer att kosta 899 dollar.

Därefter kan iPhone 14 Pro kosta 999 dollar och iPhone 14 Pro Max 1 099 dollar eller mer.

Ingen iPhone 14 mini?

Trots att iPhone 12 mini enligt uppgift hade dålig försäljning har Apple avslöjat en iPhone 13 mini. Men mini kan vara död efter det, eftersom företaget enligt uppgift kommer att ändra iPhone 14-utbudet för 2022. Det kan bli en större iPhone 14 Plus eller Max som kan komma att komplettera den vanliga iPhone 14 på 6,1 tum. Det skulle alltså finnas två vanliga telefoner och två iPhone 14-modeller med större skärm.

Detta bekräftades ytterligare av Prosser, som i en video hävdade att iPhone 14 Max kommer att ersätta en minitelefon, med en 6,7-tumsskärm, men utan en massa proffsfunktioner och därmed en rejäl prislapp. Med tanke på aptiten för större telefoner kan en stor men ändå mer prisvärd iPhone vara precis vad iPhone-fans behöver.

Design av iPhone 14

Enligt Jon Prosser och hans Front Page Tech-video kommer iPhone 14 att se ut som en iPhone 12 korsad med en iPhone 4, eftersom den kommer att ha platta kanter. Men på dessa kanter kan det finnas en mute-knapp och en grupp rundade knappar för volymcentralen, vilket påminner om iPhone 4.

Förmodligen skulle sidorna på iPhone 14 kunna vara gjorda av titan, vilket skulle kunna göra den tåligare och starkare än de tidigare iPhones, medan baksidan skulle behålla glasfinishen men till synes med en satinliknande finish. På tal om kanter finns det rykten om att nästa generations iPhone kommer att vara portlös, men Prosser hävdar att iPhone 14 kommer att hålla sig till Lightning-portar.

En annan designförändring som kan vara aktuell för iPhone 14 är att de tre bakre kamerorna inte längre kommer att sticka ut från iPhone-baksidan utan ligga i nivå med baksidan. Med tanke på framstegen inom kamerasensorteknik och linstillverkning kan detta vara en möjlighet.

Bloombergs Mark Gurman har också lagt till sina tankar om iPhone 14-läckorna och har hävdat att nästa Apple-telefon kommer att ha ”en komplett omdesign” som sätter ganska långt ifrån iPhone 13. Det beror enligt Gurman på att ”Apples ingenjörer arbetade bakom kulisserna med större saker som kommer att ta mer tid”, och som ett resultat av detta kommer vi att få se mer betydande förändringar för iPhone 14 jämfört med iPhone 13. Och den mest anmärkningsvärda förändringen kommer att vara det slutgiltiga borttagandet av den skenbara skärmen som funnits sedan iPhone X, mer om det senare.

En ny serie konceptbilder av iPhone 14 tar hänsyn till de flesta av dessa designförändringar och visar upp en Apple-telefon som vi gärna skulle vilja se.

Koncepttelefonen har ingen notch, dödar den bakre kameran och kommer med USB-C-anslutning. Hur troliga sådana förändringar är kan diskuteras, men vi hoppas att det finns en gnutta sanning i konceptet.

Om du verkligen vill nörda ut har ConceptsiPhone sammanställt ett mycket coolt men också mycket orealistiskt koncept av en skjutbar iPhone 14. Även om det skulle ge dig en andra skärm, ser vi att Apple går den vikbara vägen (någon gång).

iPhone 14 skärm

Vi förväntar oss en förändring i iPhone 14-serien, eftersom vi enligt uppgift kommer att få se en standard iPhone 14 och iPhone 14 Pro med en 6,1-tumsskärm och en eventuell iPhone 14 Plus och iPhone 14 Pro Max med en 6,7-tumsskärm. Det blir alltså inga fler 5,4-tums mini.

Med tanke på att iPhone 13 Pro och 13 Pro max har en skärm med 120 Hz uppdateringsfrekvens skulle det vara bra om alla iPhone 14-modeller hade en sådan skärm, troligen med en LTPO-panel eller en vidareutveckling av den skärmtekniken. En rapport från The Elec säger dock att åtminstone en iPhone 14-modell har en LTPS-skärm, vilket innebär att en 60 Hz-panel kan vara kvar.

En alltid påslagen skärm skulle också vara logisk för iPhone 14, eftersom den var tänkt för iPhone 13 men aldrig kom med i den senaste iPhone.

Men den mest betydande förändringen som tippas för iPhone 14 är att displayen inte längre kommer att ha en skåra. Prossers läckagebaserade renderingar hävdar faktiskt att notch kommer att ersättas av en frontkamera med hål i framsidan. Det är lätt att föreställa sig, med tanke på att många Android-telefoner använder samma tillvägagångssätt för att frigöra skärmutrymme.

Det väcker dock frågan om vart Face ID-sensorerna skulle ta vägen. Det finns rykten om att Apple kommer att placera sensorerna under OLED-skärmen, men ett påstående från displayexperten Ross Young har sagt att ”Face ID under panelen är inte slutgiltigt ännu”, men att ”det är lättare än kamera under panelen”. Det finns en del snack om att om Apple väljer en variant av Face ID under displayen kommer det att behållas för iPhone 14 Pro-modellerna.

Hur Apple skulle anta en hålkamera och fortfarande använda Face ID utan sensorer under displayen är fortfarande öppet för diskussion. Kanske skulle iPhone 14 kunna ha en något större övre kant för att hålla sensorerna, eller använda avancerad bildbehandling via selfiekameran för att undvika behovet av IR-skanning. Hur som helst hoppas vi verkligen att den nuvarande skärmen med en skåra förpassas till Apples designhistorieböcker, eftersom den nu är ganska tjock enligt modern smartphone-standard.

iPhone 14 Touch ID

En av de viktigaste förändringarna i iPhone 14 jämfört med sina föregångare är att Touch ID återkommer. Men i stället för att integreras i en strömknapp kommer den enligt uppgift att vara inbäddad under iPhone 14:s skärm, ungefär som många fingeravtryckssensorer på de bästa Android-telefonerna.

Enligt en läcka nyligen kommer iPhone 13 Pro-modellerna att komma med en version av Touch ID under displayen. Men läckan var noga med att säga att den här varianten av Touch ID fortfarande testas och att det är ”oklart” om vi kommer att få se den.

En annan läcka från @PandaIsBald på Weibo i ett sedan dess raderat inlägg säger att iPhone 14 faktiskt inte kommer att ha Touch ID i displayen, så juryn är inte klar över hur troligt det är att Touch ID under displayen på iPhone 14 kommer att vara.

iPhone 14 kameror

Vi har inte hört mycket om kamerorna i iPhone 14 hittills, men det finns några intressanta rykten. En rapport från Apple-analytikern Ming-Chi Kuo tipsar om en 48MP huvudsensor för iPhone 14 Pro-modellerna, vilket skulle vara ett stort hopp från 12MP-kameran på iPhone 13.

Bättre telefunktioner skulle också uppskattas, eftersom iPhone ligger efter Samsung Galaxy S21. Det skulle faktiskt vara ganska snyggt om Apple hämtade inspiration från Galaxy S21 Ultra och valde att ha en sekundär telekamera med något som liknar 10x optisk zoom.

Ett Apple-patent pekar på att Apple arbetar på en zoomkamera i periskopliknande stil, som skulle kunna ta sig till iPhone 14, eller åtminstone Pro-modellerna.

Specifikationer för iPhone 14, batteritid och laddning

Hittills har vi bara fått lite information om de potentiella specifikationerna för iPhone 14. Vi är ganska övertygade om att 2022 års iPhone kommer att använda sig av en A-series-chipdesign från Apple. Chippet, som troligen kommer att vara A16, kommer med största sannolikhet att erbjuda en anmärkningsvärd ökning av både processor- och grafikprestanda jämfört med A15 Bionic som tippas för iPhone 13.

iPhone 14 tippas ha ett 4nm-chip från TSMC, vilket skulle vara ännu mindre och effektivare än 5nm A15 Bionic som är tänkt för iPhone 13. En färsk rapport hävdar dock att TSMC har problem med att producera de mindre chipsen, vilket innebär att iPhone 14 kan hålla sig till ett 5nm-chipset. Om så är fallet blir det första gången en iPhone går tre år med samma storlek på systemet på chipet.

Se vår syn på ett möjligt iPhone 14 4nm A16 Bionic-chip med 4nm och vad det betyder för dig när analytiker väger in fördelarna.

Det är också möjligt att iPhone 14 kommer att ha ett Appletillverkat 5G-modem, efter Apples förvärv av Intels modemverksamhet. Detta skulle förmodligen ge Apple mer kontroll över både 5G-prestanda och batteritidspåverkan.

På lagringssidan förväntar vi oss att Apple fortsätter med de alternativ man har för iPhone 13-serien, som börjar på 128 GB och går upp till 1 TB för Pro-modellerna.

Ett nytt rykte säger dock att iPhone 14 kommer att få ett enormt 2 TB lagringsutrymme ombord. Med tanke på att ingen Samsung-telefon erbjuder detta, och att de tidigare varit generösa med lagringsutrymme, är vi skeptiska till att en iPhone har det största lagringsutrymmet på en smartphone hittills.

Visserligen med ProRez-video som erbjuds och som kan tugga upp lagringsutrymmet, skulle det nog vara vettigt för Apple att öka lagringsutrymmet i sina Pro-telefoner. Men vi tar ändå ett sådant rykte med en rejäl nypa salt.

iPhone 14 USB-C

Ett av de mest ihärdiga ryktena kring iPhone 14 är att den kommer att slopa Lightning-porten och istället gå över till USB-C-anslutning. Som tidigare nämnts har Prosser uttryckt tvivel om att så är fallet. Men andra läckare har lyft fram USB-C-ryktet och konstaterat att iPhone 14 Pro kommer att levereras med USB-C.

Eftersom Europeiska unionen vill tvinga tillverkarna av enheter att införa standardiserade laddningar och kablar senast 2024 kan Lightning-portens dagar vara räknade; Apple har trots allt en stor europeisk närvaro. Men juryn är inte säker på om Apple kommer att göra ett sådant drag i tid för iPhone 14.

Vi skulle välkomna USB-C-anslutning, med tanke på att Apples iPads och MacBooks har antagit porten. Men Apple kan hålla fast vid sina vapen när det gäller iPhone, så vi avvaktar med våra förutsägelser tills fler rykten flyter upp till ytan.

Vad vill se i den kommande iPhone 14

En fräsch design: Prossers ritningar av iPhone 14 visar att telefonen ser ganska attraktiv ut. Men det är inte ett stort hopp i Apples estetiska industriella design. Visserligen tillverkar Apple några av de snyggaste telefonerna som finns, men vi skulle vilja se om Apple kan driva på telefondesignen ytterligare; kanske kan iPhone 14-sortimentet inkludera den mycket omtalade iPhone Flip-foldbara telefonen.

Ingen notch: iPhone 14 skulle kunna komma med en skärm utan notch, och vi hoppas att de ger resultat. Enligt rykten kan detta ersättas med ett hål, men vi skulle gärna se en kamera under displayen så länge det inte påverkar bildbehandlingen eller Face ID-prestandan.

Touch ID: Vi skulle vara ganska säkra på att Apple kommer att återinföra Touch ID i iPhone 14, även om det inte sker via en sensor i displayen. Kanske kan den sidomonterade strömknappen ha en Touch ID-sensor integrerad i den, som den på iPad Air.

Smartare funktioner: Vi skulle vilja se att Apple lutar sig mer åt AI-sidan, ungefär som Google Pixel 6 kommer att göra med sitt Tensor-chip. På så sätt kan vi få en smartare, mer responsiv Siri som kan konkurrera med Google Assistant, samt smartare funktioner som mer intuitivt serverar de data eller tjänster som iPhone 14-användare vill ha när de vill ha dem.

Mästerliga kamerafunktioner: iPhone 13 Pro Max erbjuder en av de bästa kameratelefonerna som finns, men vi vill se Apple driva sin kamerateknik och hårdvara ännu längre. Som det ser ut nu är försprånget mellan Pro Max och sådana som Google Pixel 6 och Samsung Galaxy S21 Ultra inte stort. Med iPhone 14 skulle vi vilja se Apple leverera en kamera och en telefonfotoupplevelse som sopar golvet med Android-rivalerna och tvingar dem att verkligen höja sin fotografering med sina nästa generations telefoner. Och att komma ikapp på zoomfronten skulle också hjälpa.