Hur Google-anställda hanterar stress och förblir kreativa

Google samlar innovatörer som brinner för det de gör. Hårt arbete eller misslyckanden skrämmer dem inte, utan driver dem till nya höjder. De brinner för sitt arbete. För att undvika att de anställda blir utbrända har företaget tagit fram sitt eget recept för att lindra stress.

Google har som alltid tagit ett kreativt grepp: de anställda använder sig av gamla österländska metoder för att lindra stressen.

Se in i dig själv

Google-ingenjören Chade-Meng Tan, som är författare till Search Inside, var med i företagets allra första tid. Han märkte en gång att han och hans kollegor hade svårt att ”stänga av arbetsläget”. Det var nästan omöjligt att ta ledigt en kväll eller en helg, ta en paus och bara friska upp tankarna. Google utvecklades med blixtens hastighet, men Tan visste i tid att stress och brist på vila inte skulle underlätta hans arbete.

Tan utvecklade mindfulnessmeditation, en metod där meditatören fokuserar enbart på sin andning. År 2007 skrev han Seeking Within, en sju veckors kurs i mindfulnessmeditation för Google-anställda. Först var kollegorna skeptiska till hans idé, men sedan märkte de att de blev lugnare och mer fokuserade, och i slutet av dagen var de fortfarande klara i huvudet.

Till och med företagsledarna märkte att deras anställda blev friskare, gladare och mer produktiva. De berömde Tans arbete och erbjöd honom jobbet som chef för personlig utveckling för att utbilda alla Google-anställda i meditation.

Chad-Meng Tan skapade därefter utbildningsprojektet Search Inside Yourself Leadership Institute (SIYLI). Genom detta projekt lär Tan och 14 andra likasinnade personer ut mindfulness till anställda i olika organisationer.

Ta ledigt för att utveckla din kreativitet

Det är det råd som Googles anställda följer. Det visar sig att meditation och avslappning inte bara hjälper till att bli av med stress, utan också ökar kreativiteten.

Marcus Raichle, professor i neurovetenskap vid Washington University i St Louis, utförde en funktionell magnetresonansavbildning (fMRI) av hjärnan 2001. Han observerade aktivitet i vissa delar av hjärnan om försökspersonen var distraherad eller svävade i molnen. Han kallade detta för ett passivt hjärnmodesystem (SPRRM).

Reichls experiment har inspirerat många forskare att undersöka hjärnan i viloläge. De kom fram till att det ofta är SPRRM som är ansvarig för vår kreativitet. Det betyder att det är mer sannolikt att vi får en lysande idé när vi går en promenad än när vi försöker komma på något.

En bra idé kommer inte när du är upptagen. En bra idé kommer när du vilar. Den kommer när du duschar. Den kommer när du målar eller leker med din son. När ditt sinne är på andra sidan av dina tankar.

Lin-Manuel Miranda

Låt oss kartlägga de mest kreativa upptäckterna. Först och främst går vi in i arbetet, fördjupar oss och funderar på lösningen på problemet. Sedan kommer dödläget, när vi inte kan ta oss från den döda punkten, hur mycket vi än försöker. Vid den punkten måste vi helt enkelt sluta. Om vi låter hjärnan vila från ansträngande tankar kommer den på magiskt sätt att ge oss den lösning vi behöver.

Förväxla inte vila med lathet och passivitet. Det är en aktiv process där man växer både fysiskt och psykiskt.

Rationellt tänkande är säkert till hjälp i många situationer. Men ibland måste vi låta vårt undermedvetna sinne ta över. Den ger oss information från delar av hjärnan som är otillgängliga när vi tänker på något medvetet. Neurovetare har upptäckt att vårt undermedvetna sinne arbetar hela tiden. Men som Markus Reichl upptäckte visar den sin sanna kraft först när den är i vila.