Innehåller annonser

Bästa Primer 2024

Jag har testat många primers och kommit fram till att NYX Professional Makeup Honey Dew Me Up är det bästa valet. Den gör underverk för både hållbarhet och utseende av makeup.

Primer – Bäst i test 2024

Vad är primer?

En primer är en kosmetisk produkt som jag använder som bas innan jag lägger på makeup. Dess uppgift är att skapa en slät yta på huden så att makeupen sitter bättre och längre. Primern fyller i fina linjer, rynkor och porer, vilket gör att huden ser jämnare ut.

Primers finns i olika former som gel, kräm, spray eller pulver. Jag kan välja en primer som passar mina behov, till exempel en ögonskuggsprimer för ögonlocken som gör att ögonskuggan sitter längre och blir mer pigmenterad. Läppprimers är också tillgängliga och hjälper läppstift att sitta bättre och inte rinna ut i linjer.

Många primers innehåller dessutom hudvårdande ingredienser såsom vitaminer och antioxidanter, samt solskyddsmedel. Därmed kan primer också fungera som ett extra steg i min hudvårdsrutin.

En vit primerflaska med roséguldlock.

Fördelar med att använda primer

  • Förbättrar makeupens hållbarhet: Primer fungerar som ett bindemedel mellan huden och makeupen, vilket hjälper till att hålla min makeup på plats längre.
  • Ger en jämn hudton: Primer kan hjälpa till att jämna ut hudtonen och dölja ojämnheter som rodnad, mörka fläckar och akneärr.
  • Minimerar porer och fina linjer: En primer fyller i porer och fina linjer, vilket gör att huden ser slätare ut.
  • Ökar makeupens intensitet: Primer kan förbättra intensiteten och pigmenteringen av min makeup, särskilt ögonskugga och läppstift.
  • Återfuktar huden: Många primers innehåller återfuktande ingredienser som hyaluronsyra, vilket är bra för torr hud.
  • Ger extra solskydd: Vissa primers innehåller SPF, vilket ger ett extra skydd mot solen.

Tabell över primer-typer och deras syften:

Typ av PrimerSyfte
GelGer lätt applicering, bra för oljig hud
KrämÅterfuktande, bra för torr hud
SprayEnkel och snabb applicering
PulverBra för att minska glans och oljeproduktion
ÖgonskuggsprimerFörbättrar hållbarhet och pigmentering
LäppprimerHjälper läppstift att sitta längre

Mina bedömningskriterier

När jag bedömer en primer, tittar jag på flera viktiga faktorer. Först är konsistens, som innebär hur lätt den är att applicera och om den känns behaglig på huden. Nästa kriterium är varaktighet – jag vill veta om primern hjälper makeupen att sitta på plats hela dagen.

Finish är också avgörande. Jag bedömer om primern ger en matt, halvmatt eller glänsande yta och om denna finish passar min hudtyp. Vidare kollar jag på innehållet för att säkerställa att ingredienserna är säkra och kanske även hudvårdande.

Pris jämför jag med andra produkter för att bedöma om den är prisvärd. Slutligen spelar förpackningen en roll; den bör vara både praktisk och estetiskt tilltalande.

De bästa Primer 2024

Bäst i test: NYX Professional Makeup Honey Dew Me Up

NYX Professional Makeup Honey Dew Me Up Plumping Primer 22 ml.
Enkel applicering
Förbättrar hållbarheten av makeupen
Skapar en strålande lyster
Prisvärd och högkvalitativ
Praktisk förpackning

Stark doft för vissa
Produktsförbrukningen är hög, så den tar slut snabbt

NYX Professional Makeup Honey Dew Me Up ger en fantastisk makeupfinish för alla tillfällen. Den är både lätt att applicera och absorberas snabbt av huden, utan att kännas fet. Primern har en härlig daggfrisk finish vilket gör den perfekt att använda som bas. Med ingredienser som honung, guldskimmer och kollagen, får huden en naturlig och strålande lyster.

Kundrecensioner har hyllat denna primer för dess prisvärdhet och kvalité. Den veganska formulan är dessutom ett stort plus för miljömedvetna användare.

Bästa billiga: Beauty UK Cosmetics Prime FX

Beauty UK Cosmetics Prime FX Foundation Primer, 30 ml.
Prisvärd
Enkel att applicera
Jämn och matt finish
Passar alla hudtyper
Håller sminket på plats hela dagen

Kan känns för silkeslen för några
Innehåller syntetiska ingredienser

Beauty UK Cosmetics Prime FX är en av marknadens mest prisvärda primers. Den har en silkeslen konsistens som minskar oljighet och ger en jämn och matt finish. Denna primer fungerar bra som bas under foundation och hjälper sminket att sitta hela dagen.

Beauty UK Cosmetics Prime FX förpackning är praktisk och hygienisk. Trots sitt låga pris erbjuder den samma känsla som dyrare produkter, vilket gör den till ett populärt val bland makeup-entusiaster.

Mest mångsidig: MAC Cosmetics Prep + Prime Fix+ Original

MAC Cosmetics Prep + Prime Fix+ Original, 100 ml.
Lätt och effektiv primer
Långvarig hållbarhet
Mångsidig, återfuktar huden
Innehåller vårdande ingredienser
Lämplig för alla hudtyper

Dyrare än genomsnittet

MAC Cosmetics Prep + Prime Fix+ Original är en effektiv och mångsidig primer. Dess lätta konsistens gör den enkel att applicera och den hjälper sminket att sitta hela dagen. En av dess unika egenskaper är att den även återfuktar huden.

Innehållet av vitaminer, mineraler, och naturliga extrakt som gurka, grönt te och kamomill gör den säker för alla hudtyper. Trots sitt högre pris, prisar kunderna dess effektivitet och mångsidighet.

Bästa premiumvalet: Lancôme Make-Up Primer La Base Pro

Lancôme Make-Up Primer La Base Pro, 25 ml.
Ger mjuk och smidig känsla
Minskar synligheten av förstorade porer
Kontrollerar glans och fixerar smink
Lämplig för alla hudtyper
Attraktiv och praktisk förpackning

Dyr jämfört med andra primers

Lancôme Make-Up Primer La Base Pro erbjuder en högpresterande lösning för en slät och hållbar makeup. Dess oljefria och genomskinliga formel ger en mjuk och smidig känsla på huden.

Primerns unika Elasto-Smooth-teknik ger huden en slätare yta genom att reflektera ljus. Även om denna primer ligger på en högre prisskala, rättfärdigar dess kvalité och prestanda kostnaden.

Mest miljövänlig: Lumene Natural Glow

Lumene Natural Glow Moisturizing Illuminating Primer, 25 ml.
Miljövänligt alternativ
Naturliga ingredienser
Återfuktar huden
Passar känslig hud
Ej specifikt angivna nackdelar

Lumene Natural Glow är den mest miljövänliga primern på marknaden. Dess naturliga ingredienser och ekologiska certifieringar gör den till ett attraktivt val för de som värnar om miljön.

Lumene Natural Glow ger en naturlig och fräsch lyster, samtidigt som den återfuktar huden. Den är veganvänlig och fri från skadliga kemikalier, vilket gör den skonsam mot både huden och naturen.

Vikten av primer

Primer spelar en avgörande roll i min makeuprutin. Det är lätt att hoppa över detta steg, men dess betydelse är stor. Primer fungerar som en bro mellan hudvård och makeup. Den förbereder huden för makeup, vilket ser till att sminket sitter bättre och håller längre. Utan primer kan makeupen bli fläckig efter några timmar, och huden kan börja glänsa, särskilt om den är oljig.

Många makeupartister och skönhetsexperter framhäver hur stor skillnaden blir med primer. Den är inte bara en extra hudvårdsprodukt, utan en som avsevärt kan förbättra mitt slutresultat. En bra primer jämnar ut hudtonen, minskar rodnad, minimerar porer och fina linjer, och förlänger makeupens hållbarhet och intensitet.

Här är en jämförelse:

ProduktTäckningSyfte
PrimerIngenFörbättrar hudtexturen och hållbarheten för makeup
FoundationMedium till högJämnar ut hudtonen och täcker ojämnheter
BB-cremeLätt till mediumBåde hudvårdande och täckande

Det som verkligen skiljer primer från BB-creme och foundation är att den inte ger någon täckning. Den fungerar som en osynlig barriär mellan huden och makeupen. Jag använder foundation och BB-creme för att jämna ut min hudton och dölja imperfektioner, medan primer förbättrar huden innan applicering.

Primer gör att foundation eller BB-creme appliceras jämnare och håller längre. Trots att det kan tyckas vara ett onödigt extra steg, är det faktiskt nyckeln till en felfri makeup som varar hela dagen.

En hög av rosa primerkräm mot en rosa bakgrund.

Hur hittar man bästa primer?

Hudtyp

För att hitta rätt primer är det viktigt att först känna till din hudtyp. Har du fet, torr, kombinerad eller normal hud? Olika primers är skapade för att tillgodose olika behov. För torr hud är en fuktgivande primer bäst, medan fet hud kräver en mattande primer för att kontrollera oljeproduktionen. För känslig hud finns det särskilda primers som minimerar risken för irritation.

Ingredienser

När du väljer primer är det klokt att granska ingredienslistan noga. Undvik produkter med parabener, ftalater och syntetiska dofter som kan orsaka hudproblem. Istället bör du leta efter primers med naturliga ingredienser såsom aloe vera, grönt te och hyaluronsyra, som är vänligare mot huden.

Finish

Finishen på primern påverkar hur makeupen ser ut under dagen. Vill du ha en matt finish, ett friskt glödande utseende eller kanske en daggig effekt? Valet beror på din hudtyp och den look du vill uppnå. Fet hud gynnas ofta av en matt finish, medan glödande eller daggiga primers kan ge en strålande look för andra hudtyper.

Pris

Pris är en annan faktor att tänka på. Det finns primers i olika prisklasser, från budgetvänliga till lyxiga alternativ. Det är viktigt att tänka på att ett högre pris inte alltid betyder bättre kvalitet. Hitta en primer som matchar både din budget och dina krav på prestanda och ingredienser.

Varumärke

Ett varumärkes rykte kan också vara avgörande. Några märken är kända för sina högkvalitativa primers, medan andra kanske inte har samma goda rykte. Genom att göra lite research och läsa recensioner kan du få en bild av vilka varumärken som är mest pålitliga och populära.

Användarrecensioner

Användarrecensioner är till stor hjälp vid val av primer. Recensioner från andra användare ger en insikt om hur produkten fungerar i verkligheten. Läs både positiva och negativa recensioner för att få en balanserad uppfattning. Kom ihåg att alla har olika hudtyper och preferenser, så en primer som fungerar för någon annan kanske inte gör det för dig.

HudtypIngredienserFinishPrisVarumärkeAnvändarrecensioner
TorrNaturliga, fuktgivandeDaggigBudget till lyxBeroende på rykteBalanserad bedömning
FetMattande, oljeabsorberandeMattAlla prisklasserKända märkenLäs både positiva och negativa
KombineradBåde fuktgivande och mattandeAnpassningsbarPassande budgetPopulära varumärkenOlika hudtyper kräver olika lösningar
KänsligSkonsamma, naturligaVarierandePassar din budgetBra rykteIndividuella upplevelser
Primerflaska med guldkork och sminkborste på en vit yta.

Användning av primer

Att använda primer är enkelt, men det är viktigt att göra det på rätt sätt för att få ut det mesta av produkten. Här är några steg och tips:

  • Först, rengör och återfukta alltid huden. Primer fungerar bäst på ren, fuktig hud.
  • Ta en liten mängd primer, ungefär en ärtas storlek, och applicera den jämnt över hela ansiktet.
  • Du kan använda fingrarna, en makeupsvamp eller en borste, beroende på vad du föredrar.

Viktiga områden

  • Fokusera på T-zonen (panna, näsa och haka) om du har fet hud.
  • Om du har stora porer eller fina linjer, applicera extra primer på dessa områden för att fylla i och släta ut dem.

Säkerhetsaspekter

  • Testa alltid en ny primer på ett litet område av huden först för att säkerställa att ingen allergisk reaktion uppstår.
  • Om din hud är känslig, välj en primer som är fri från parabener, dofter och andra potentiellt irriterande ingredienser.
  • Kom ihåg att alltid ta bort makeup och primer i slutet av dagen för att undvika tilltäppta porer.

Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att din makeup håller längre och ser bättre ut under dagen.

Vanliga frågor om Primer

Kan jag använda primer varje dag?

Ja, det kan du. Primer är skonsam nog för daglig användning, så länge du väljer en som passar din hudtyp. Glöm inte att rengöra ansiktet ordentligt varje kväll för att undvika igentäppta porer. Daglig användning av primer är helt okej, men kom ihåg att ta hand om din hud noggrant.

Behöver jag verkligen en primer om jag har god hud?

En primer kan göra din makeup mer hållbar och jämn, även om du har bra hud. Den hjälper till att hålla din makeup på plats längre och kan ha ytterligare fördelar som fukt och solskydd. Så, även om din hud är i bra skick, kan en primer fortfarande vara användbar.

Kan jag använda en primer ensam, utan foundation?

Absolut. Många primers går att använda ensamma för ett jämnare och finslipat utseende. De kan minska synligheten av porer och fina linjer. Om du föredrar en naturligare look eller bara vill jämna ut huden utan att använda foundation, är en primer ett bra alternativ.

Behöver jag en separat primer för mitt ansikte och ögon?

Det beror på vad du föredrar och behöver. Ansiktsprimers och ögonskuggsprimers är gjorda för olika syften. En ansiktsprimer gör huden jämnare och får din makeup att hålla längre, medan en ögonskuggsprimer förbättrar pigmenteringen av din ögonskugga och förhindrar att den veckar sig. Om du ofta använder ögonskugga kan en separat ögonskuggsprimer vara ett bra val.

Kan jag byta ut min fuktighetskräm mot en primer?

Det är inte rekommenderat att ersätta din dagliga fuktighetskräm med en primer, även om vissa primers erbjuder fuktgivande egenskaper. En fuktighetskräm ger nödvändig fukt och hjälper till att upprätthålla hudens naturliga fuktbarriär. För bästa resultat, använd fuktighetskräm först och låt den absorberas innan du applicerar primer.

Kan primer orsaka acne?

Några primers kan orsaka acne, speciellt om de innehåller oljor eller ingredienser som kan täppa till porerna. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du har fet eller aknebenägen hud. Välj icke-komedogena primers som är oljefria och fria från irriterande ämnen om du är orolig för acne.

Är primer skadligt för huden?

De flesta primers är inte skadliga för huden vid korrekt användning. De kan faktiskt skydda huden mot vissa miljömässiga påfrestningar. Välj en primer som passar din hudtyp och var uppmärksam på eventuella negativa reaktioner. Sluta använda produkten om du upplever irritation eller andra hudproblem.

Betygsätt den här artikeln

Klicka på en stjärna för att betygsätta den!

Betyg 5 / 5. Antal röster: 6

Inga röster än så länge! Bli först med att betygsätta detta inlägg.

Innehållsansvarig

Uppdaterad

Publicerad

17 svar på ”Bästa Primer 2024”

  1. Jag har använt NYX Professional Makeup Setting Spray länge nu och är otroligt nöjd. Den håller sminket på plats och ger mig ett perfekt resultat varje gång. Jag har inte fått några finnar eller liknande problem heller.

    Svara
    • Hej Emma!

      Tack för att du delar din upplevelse! Det låter som att NYX spray verkligen lever upp till förväntningarna, särskilt när det kommer till att hålla sminket på plats hela dagen. Det låter som att du har hittat en perfekt balans för din sminkrutin!

      Ha det bäst!

      Svara
  2. NYX Professional Makeup Honey Dew sitter riktigt bra under sminket, doftar underbart och är superlätt att applicera. Jag är verkligen nöjd! 😊

    Svara
    • Hej Hanna!

      Tack för din recension! Det är fantastiskt att höra att NYX primer fungerar så bra för dig. Att den både doftar gott och är enkel att applicera är definitivt stora plus. Det låter som att den är en perfekt bas under sminket och ger det resultat du vill ha. Verkligen kul att du är så nöjd!

      Svara
  3. NYX primer är helt fantastisk för att hålla sminket på plats och ger dessutom en otrolig glow! Jag älskar hur den ger en fräsch lyster till huden utan att kännas tung. Den funkar verkligen bra på min blandhy, men jag kan tänka mig att den passar de flesta hudtyper eftersom den är så lätt och återfuktande. Sminket sitter fint hela dagen och ser dessutom mycket mer livfullt ut! ✨

    /Kerstin

    Svara
    • Hej Kerstin! ✨

      Det är alltid härligt med en produkt som både håller sminket på plats hela dagen och samtidigt ger den där fräscha glöden. Att den fungerar bra för din blandhy och känns lätt och återfuktande gör den till en riktigt mångsidig primer som säkert kan funka för många hudtyper. Tack för att du delar din upplevelse – det låter som en riktig game-changer!

      Svara
    • Hej!
      Vad roligt att höra att du är supernöjd med NYX primer! Jag håller helt med, den gör verkligen ett fantastiskt jobb med att få sminket att sitta hela dagen.

      Svara
  4. NYX levererar verkligen på både hållbarhet och glow. Jag älskar hur den ger en frisk lyster utan att kännas tung på huden. Perfekt för en daglig makeupbas.

    Svara
    • Hej!
      Håller helt med dig – NYX har verkligen hittat formeln för att ge huden den perfekta glöden utan att det känns tungt eller överdrivet. Perfekt val för daglig användning!

      Svara
    • Hej!
      Vad roligt att du gillar NYX Honey Dew! Jag älskar också hur den ger precis rätt mängd glow utan att kännas tung på huden.

      Svara
  5. Fantastisk primer från NYX! Efter några veckors användning håller den sig verkligen bra, och jag upplever ingen försämring i kvaliteten. Den är helt klart prisvärd och gör ett bättre jobb än dyrare konkurrenter. För mig är detta den bästa primern när det kommer till hur lätt den är att applicera och hur bra den funkar i praktiken. Jag älskar den fräscha, eleganta designen också!

    Svara
    • Hej!
      Jag älskar också att NYX-primern lever upp till sina löften och dessutom känns lyxig! Så glad att du gillar den lika mycket som jag gör! ✨

      Svara
  6. Har du märkt att NYX verkligen gör att sminket sitter längre, eller känns det mer som en lyxig men kortvarig boost för huden?

    Svara
  7. För de som har olika hudtyper – tycker du att NYX Honey är tillräckligt flexibel och anpassningsbar? Passar den bra för både oljig och torr hud, eller är den mest optimal för en specifik hudtyp?

    Svara
  8. Skulle du rekommendera NYX till någon som letar efter en prisvärd primer för både vardag och fest? Eller känner du att det finns bättre alternativ där ute för specifika tillfällen?

    Svara

Lämna en kommentar

Tack för att du väljer att lämna en kommentar. Kom ihåg att alla kommentarer modereras enligt vår kommentarspolicy och din e-postadress kommer INTE att publiceras. Låt oss ha en personlig och meningsfull konversation..